November 21, 2012

Resepi Minuman Koktail

Assalamualaikum :)

ini entri yang dah lama sangat tertangguh..so,sekarang tengah free,apa lagi,ambek kau..sehari sampai 2 kali kau nak update..boring punya pasal..

koktail ni saya selalu sangat buat kat rumah..kalau balik kampung pun,makndak selalu beli bahan suruh buat..1 mangkuk besar pun boleh abes..sedap katanya..hehe..

moh kita tengok resepi :)

Bahan-bahan:
  1. 1 tin susu cair
  2. 1 tin laici
  3. 1/4 tin air suam (ikut sukatan tin susu)
  4. 3 sudu besar gula
  5. 3 sudu besar tepung kastad
  6. 1 paket sumi (beli yang paling murah :) )
  7. 1 bekas nata de coco (tak kisah perisa apa tapi bekas yang kecik)
Cara-cara:
  1. Masukkan susu,air,gula dan tepung kastad ke dalam peiuk..masak atas api perlahan..kacau sampai larut dan pekat sedikit.
  2. Tutup api dan tuangkan ke dalam bekas lain.
  3. Masukkan 1 tin laici,sumi dan nata de coco..kacau dan siap!
  4. Bila nak minum,baru tambah ketul ais.

kalau nak taw sedap ke tak,cuba la dulu resepi ni..InsyaAllah tak menyesal :)

Selamat Mencuba!

November 19, 2012

7 kelebihan mandi awal pagi

Assalamualaikum :)

sape kat sini tak suka mandi pagi? angkat tangan!

sebenarnya,banyak taw kelebihan mandi awal pagi..awal pagi tu maksudnya sebelum solat subuh..ini juga merupakan salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW..

kalau secara saintifik nya,ada lebih kurang 7 kelebihan mandi awal pagi..antaranya :

1) Meningkatkan peredaran darah.
    Air yang mengalir semasa kita mandi pagi ini adalah baik untuk peredaran darah kita dan ia juga    
    melegakan ketegangan di otot dan sendi kita. Ia juga membantu merangsang penyembuhan dan  
    mengurangkan keradangan otot.

2) Meningkatkan imuniti badan.
     Mandi awal pagi merangsang sistem badan untuk menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang 
     mana bertindak sebagai 'askar tentera' kita terhadap virus dan penyakit.

3) Mengurangkan stres.
    Jika seseorang itu bangun pagi dengan degupan jantung yang laju, ia adalah tanda-tanda orang itu  
    sedang mengalami stres. Untuk mengatasi masalah ini,hendaklah mandi pagi dan lebih baik
    menggunakan air yang sejuk. Dengan meratakan air ke seluruh badan, ia dapat memastikan semua 
    bahagian badan mendapatkan oksigen yang mencukupi sekaligus dapat menghilangkan stres.

4) Melegakan batuk.
     Untuk sape-sape yang batuk ni,tak tahan mandi dengan air sejuk,boleh guna air panas untuk
     hilangkan batuk. Hidupkan air panas dan tutup pintu bilik mandi untuk beberapa minit. Wap dari 
     air panas akan membantu  menghilangkan kahak dan mukus dalam masa beberapa minit.

5) Meningkatkan kesuburan.
    Yang ini untuk pasangan yang sudah berkahwin ye. Kajian menunjukkan pengeluaran sperma 
    lelaki meningkat dengan ketara selepas mandi dengan air sejuk pada awal pagi., manakala 
    pancuran mandian air panas mempunyai kesan yang sebaliknya.

6) Bertindak sebagai pemanas badan segera.
    Bagi mereka yang lebih suka melakukan senaman pagi berbanding dengan selepas kerja,sebaiknya
    mandi dengan air suam terlebih dahulu. Ini dapat melonggarkan otot-otot yang tegang selepas       
    tidur semalaman.

7) Memperbaiki rambut.
    Yang ini khusus untuk sesiapa yang mengalami keguguran rambut tahap melampau. Dengan
    menggunakan air yang sejuk untuk mandi di awal pagi, ini dapat membantu menguatkan akar
    rambut dan melindungi kutikel rambut. Sebaliknya kalau mendi dengan air panas, ini akan
    merosakkan strektur rambut.
 
    
     

November 3, 2012

Makan di Santai Cafe

Assalamualaikum :)

semalam lepas maghrib,saya pegi jumpa one of my bff,zalikha..

kitorang start jadi kawan ni since form 1..kitorang sama kelas..ingat lagi time sekolah dulu..masa form 1 & form 2,waktu persekolahan kami adalah pada sesi petang..memandangkan kelas kami adalah sangat specialll iaitu kelas aliran bahasa Arab,maka nya ada hari-hari tertentu,kitorang kena datang sekolah awal..dalam pukul 11 macam tu,kelas bahasa arab da start..kadang-kadang sebelum sampai sekolah tu,saya akan pergi rumah zalikha ni dulu..nanti mesti mak dia hidangkan breakfast yang sangat sedapppp..mee goreng,burger,macam-macam lagi la...rindu pulak nak makan masakan mak dia lagi :)

kalau dalam kelas,kitorang mesti duduk sebelah-sebelah..bab bergosip no 1 la kan...dah la dia ni suka sangat bercakap...macam tak boleh berhenti je..so,saya memang tak heran la kan dia akan jadi lawyer lepas ni.. :)

dulu saya penah post gambar dia kat sini,masa hot air balloon kat putrajaya hari tu.. so hari ni,nak post gambar kat Santai Cafe semalam.. :)



makanan kat tempat ni bagi saya biasa-biasa je..tapi memang santai la sebab lokasinya betul-betul depan tasik permaisuri :)



p/s: welcome november!

 


November 1, 2012

Resepi Mug Chocolate Cake

Assalamualaikum :)

hari ni saya nak post resepi lagi..resepi yang tersangat la mudah and simple! dah lama nak share tp tak berkesempatan..

hari raya haji ritu,saya buat marble cake..sehari selepas tu,saya kena tinggal sorang-sorang kat rumah..ibu takde,ibu pegi surau sebab ada rewang..diorang masak bihun sup..so,saya teramat la boring duduk kat rumah..

nak makan kek semalam tu,dah habis semuanya..tapi tekak rasa nak makan kek lagi..tapi malas nak buat kek banyak-banyak..tapi taknak buat kek yang banyak bahan sangat nak guna..hoii,berapa banyak tapi daaaa......

saya pun start la google..tibe-tibe terkeluar pulak resepi kek dalam mug ni...sebelum ni penah tengok chef zamir masterchef1 buat kat dalam rancangan 'Hello bro,tolong masak' yang ditayangkan masa bulan puasa hari tu..memang terliur tengok die buat..

so,tengok bahan-bahan apa nak guna,terus laju-laju pegi dapur dan start buat!

Bahan-bahan:
  1. 3 sudu besar tepung
  2. 3 sudu besar serbuk koko
  3. 3 sudu besar gula
  4. 3 sudu besar minyak masak
  5. 3 sudu besar susu cair @ fresh milk
  6. 1 biji telur
Cara-cara:
  1. Masukkan tepung,serbuk koko & gula ke dalam mug,kacau.
  2. Masukkan telur,kacau lagi.
  3. Masukkan susu dan minyak,kacau lagi sampai sebati..
  4. Masukkan dalam microwave @ oven selama 5-10 minit..
  5. Siap! 
 Senang kan? memangggg..rasa macam nak buat hari-hari je..

 yang ni sebelum masuk oven.

 yang ni dah siap! meleleh-leleh air liur tengok..


Selamat Mencuba! :)